Alfa(A) és Omega(Ω) a vezetésben


Peter F. Drucker„Egyetlen szervezet sem támaszkodhat zsenikre, mert azokból kevés van és megbízhatatlanok. Egy szervezet erejének az a próbája, hogy többet tud-e felszínre hozni egy közönséges földi halandóból, mint amire az képesnek látszik, előhívja-e rejtett energiáit, hogy azzal másokat is segítsen képességeik kibontakoztatásában. Egy szervezet célja, hogy átlagos embereket átlagon felüli tettekre tegyen képessé.”

Peter F. Drucker
vezetési tanácsadó, egyetemi oktató, író (1909-2005)

Péter Drucker szerint a történelem nagy emberei azért lettek naggyá, mert tökéletesen ismerték képességeiket, és tudták, hogyan hasznosíthatják legjobban azokat. Ezáltal képesek voltak maximalizálni a lehetőségeiket és naggyá tenni egyéni törekvéseiket.

A “nagy” emberek olyan egyéni célokat követtek, amelyekkel másokat is képesek voltak magukkal ragadni. A “nagy” emberek kivétel nélkül vezetőkké is váltak, mert követőik akadtak. De nem lett minden “nagy” ember NAGY VEZETŐ! “Nagy” vezetők azokból lettek, akik rendelkeztek a sikerhez elengedhetetlen vezetői készségekkel, vagy kifejlesztették magukban a kiváló eredményeket biztosító vezetői képességeket.

„A vezetést tulajdonképpen úgy határozhatjuk meg, mint olyan tevékenységet, amely egyének, vagy csoportok viselkedésének befolyásolására irányul.” – írta Dr. Ternovszky Ferenc. Ez megfogalmazás azért különösen izgalmas, mert a vezetés központi elemévé az EMBER-t teszi. Ha vállalatot vezetünk, embereket irányítunk! A “nagy” emberek, a “nagy” vezetők a céljaik elérése érdekében más emberekkel kötnek szövetséget. A vezetői tevékenység egyik legfontosabb szempontja, hogy a vezetőként, hogyan bánunk az emberekkel. A vezetés az emberi kapcsolatok fejlesztésének művészete, amely kapcsolatban vezető és követő örömmel együttműködik!

Mi kell ahhoz, hogy jól bánjunk más emberekkel? Első lépésként erős önismeret! Ahhoz, hogy másokat megismerhessünk, először Önmagunkkal kell tisztában lennünk. Ha ismerjük magunkat, céljainkat, igényeinket, erősségeinket, gyengeségeinket, motivációinkat, félelmeinket, ha tudjuk, hogyan viselkedünk stresszhelyzetben, stb., akkor megnyílhat a lehetőség arra, hogy gyümölcsöző kapcsolatokat építsünk ki, munkában, családban, barátságokban.

A vezető legfontosabb feladata, hogy a célokat jól működő, eredményes emberi kapcsolatokon keresztül valósítsa meg, gondosan gazdálkodjon a rábízott anyagi és humán erőforrásokkal.

A hazai vállalkozások között is egyre több cég van, amelyek menedzsmentje, vezetői tudatosan kiaknázzák a munkatársak kapacitásainak feltárásával és az emberi együttműködés fejlesztésével elérhető “tartalékokat”. Ezek a “tartalékok” olyan (szabad) kapacitások, amelyek minden szervezetben megtalálhatóak és többnyire parlagon hevernek, de hasznosításuk megtöbbszörözi a bevételt, a profitot. Az élenjáró vállalkozások között van a világviszonylatban is elismert informatikai vállalkozás a KÜRT Zrt. amelynek tulajdonosa, elnöke, Kürti Sándor a hazai vállalkozói kultúra fejlesztésének egyik úttörője.

A KÜRT Zrt. sikere a “nagy” ember, a “nagy” vezető Kürti Sándor víziójának, kiemelkedő és alázatos munkájának eredménye, amelyet követő csapatával, partnereivel és vevőivel együttműködve tudott megvalósítani. Az első számú vezető személyéből eredő példamutatás és vezetői minta tetten érhető a cégkultúrában, a vezetők, a munkatársak gondolkodásban és biztosítja a cég jövőjét a feladatra felkészített vezetői utódokban is.

A kiváló vezetők azonosak abban, hogy

  • tökéletesen ismerik erősségeiket;
  • vezetési stílusuk elfogadott;
  • felismerik, hogyan hozhatják ki csapatukból a legtöbbet;
  • vállalják a felelősséget az embereikért;
  • teret adnak a munkatársak fejlődésének.

Az Önök szervezetében mi támogatja legjobban az emberekben lévő “rejtett tartalékok” felszabadítását?
Ossza meg tapasztalatait, véleményét hozzászólásában!

A KÜRT Zrt. és Kürti Sándor a weben – www.kurt.hu – www.kurt-akademia.hu

Címkék: , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?