A konfliktuskezelés 6 pillére


John WoodenA legendás kosárlabda játékos és edző John Wooden mondta egyszer – „A dolgok azok számára alakulnak a legjobban akik a legtöbbet teszik azért, hogy jól alakuljanak a dolgok.” Ez az idézet tökéletesen leírja, hogy a konfliktusokhoz való viszonyunk milyen befolyással van a sikerre.

„Mit gondolnak az emberek a sikerről” és mi a valóság? Az ideális kép, amit a sikerről „festenek” egy egyenes 45°-os nyíl, amely folyamatosan, egyenletesen emelkedik! A valóságban ez a kép inkább úgy néz ki, mint egy madárfészken átlőtt felfelé emelkedő nyíl. Ez a nyíl egyáltalán nem egyenes és az emelkedése sem egyenletes, hanem csavarokon, fordulatokon, nehézségeken keresztül járja végig az útját.

Siker

Ez a Twitteren megjelent szellemes rajz egyszerű és mégis igaz. A sikerhez vezető út biztosan nem egyenes. A siker útján mindig vannak nehézségek, kihívások, problémák, ezért a konfliktuskezelés képessége nélkülözhetetlen a sikerhez. (Rajz: Babs Rangaiah)

John Wooden tudta, mi kell a sikerhez. Az 1930-as években Ő volt az első játékos, aki háromszor nyert bajnokságot. Wooden a második világháború után vezető edző lett az UCLA csapatánál és 12 év alatt tízszer nyerte meg a nemzeti bajnokságot (1964-től 1975-ig). Hogyan csinálta?

John Wodden a következő mottó szerint élt: „A siker az elme békéje, amely az önmagunkkal való megelégedettség közvetlen eredménye annak tudatában, hogy a képességeink legjavát nyújtottuk.”

John Wooden kidolgozta a „Siker piramisát”, amely bemutatja a győzelem 12 építőkockáját. Ez egyformán alkalmazható a sportban, a cégvezetésben és az élet más területein. Wooden piramisának 12 építőkövéből a kiváló vezető konfliktuskezelésre a következő hat nélkülözhetetlen filozófiát alkalmazhatja.

Együttműködés – „Azzal törődj leginkább, hogy mi az igazság, ne azzal, hogy kié az igazság!” Az igazság fontos eleme Wooden „Siker piramisának”. A konfliktusok kezelése során objektíven meg kell vizsgálni a tényeket. Amikor konfliktusok keletkeznek a munkahelyen, emlékezz arra, hogy mind ugyanabban a csapatban vagyunk, nem az számít kinek van igaza és ki téved, amíg a csapat együtt dolgozik, hogy megvalósítsa a szervezet céljait.

Lojalitás – „Légy hű önmagadhoz, légy hű azokhoz, akiket vezetsz.” Önmagad igazsága saját önismereted! A munkatársak, beosztottak és a csapat teljesítménye szempontjából fontos erősségek és gyengeségek ismerete, segít a konfliktusok kezelésében.

Lelkesedés – „Az energia és az öröm, a lendület és az odaadás nagymértékben ösztönöz és inspirál másokat.” A mosoly még a munkahelyen is ragályos. Ha pozitív kisugárzásod van ki fog terjedni a csapat többi tagjára, minimálisra csökkentve a konfliktusok kialakulásának lehetőségét.

Éberség – „Mindig legyél óvatos és figyelmes, folyamatosan fejleszd magadat és a csapatodat.” Minden téren lehetőség van a javulásra, ez igaz minden csapatra. Amikor konfliktus keletkezik, lépéseket kell tenni a kialakult helyzet kezelésére. Keresd a kreatív és kompromisszumos megoldásokat, amelyek erősebbé teszik a csapatot.

Higgadtság – „Légy önmagad. Ne döntsenek le az események akár jók, akár rosszak!” A legfontosabb dolog, hogy a konfliktus kezelés során ne feledd el megőrizni a semlegességedet. Mindig gondolkodj logikusan, legyél tiszteletteljes és ne hagyd, hogy túlfűtött érzelmek akadályozzanak a probléma megoldásában.

Csapatszellem – „A sztár a csapatban a csapat. A ’Mi’ helyettesíti az ’Én’-t.” Van, hogy egy konfliktusban a csapat részekre szakad, akkor gondoljunk a lényegre, hogy a célt, a sikert, közösen, mint csapat érjük el.

Sikeres edzői pályafutását követően Wooden vezetői ismereteit az üzleti életben is alkalmazta és világszerte népszerű, inspiráló könyveket írt.

Ön milyen praktikákat, elveket alkalmaz sikeresen a konfliktusok kezelésében?
Ossza meg tapasztalatait, véleményét hozzászólásában!

Coach John Wooden a weben – www.coachwooden.com

Címkék: , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?